Verkaån vid Hallamölla
Österlens sköna vattendrag

Projektet Österlens sköna vattendrag pågick mellan 2018-2021 och var ett samarbets- och kommunikationsprojekt för att sprida information och skapa ett större intresse och engagemang kring vattenmiljöerna i sydöstra Skåne. Projektet startade med initiativ av Österlens vattenråd och vattenrådet för Nybroån, Kabusaån och Tygeån som tillsammans ville förstärka arbetet för att uppnå god ekologisk och kemisk status i alla vattendrag enligt EU:s vattendirektiv.

Syftet med projektet var att skapa förutsättningar för att kunna reducera belastningen av näringsämnen och föroreningar till vattendragen och i slutändan till Östersjön. Ett samarbete över kommungränserna av Tomelilla, Ystads, Simrishamn, Kristianstad, Hörby och Sjöbo kommun gjorde det möjligt att samverka mellan vattenråden, kommunerna och lokala föreningar. Mer än 8 lokala naturskyddsföreningar, fiskevårdsföreningar, LRF och Naturskolor engagerade sig i projektet.

Sist men inte minst var ett flertal universitet och högskolor involverade i projektet och gav stöd genom avsatt tid, kunskap och information. Majoriteten av aktiviteterna blev genomförda på basis av ideellt arbete i form av studiecirklar, temadagar, vandringar och andra evenemang.

Å-vandring för allmänheten. Foto: Hans-Olof Höglund
Å-vandring för allmänheten. Foto: Hans-Olof Höglund

Genom projektet Österlens sköna vattendrag kunde pågående och avslutade vattenvårdsprojekt synliggöras och nätverk med regelbunden informations- och kunskapsutbyte byggdes, som syftade till hållbar hantering av vattenfrågor i framtiden.

Projektet finansierades med hjälp av Leaderstöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygds-utveckling och vattenrådens medlemskommuner. Projektledare för Österlens sköna Vattendrag var Valentina Zülsdorff.

Ladda ned slutrapport för Österlens sköna vattendrag:

Uppföljare till detta projekt är Vattenvård i sydost som du kan läsa mer om här.

6 kommuner i samarbete

 

Stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

 

Nyheter från vattenrådet

Våtmark i Torup
2 februari 2022 - Markägare, se hit: Vattenvård i sydost

Vårt tidigare projekt Österlens sköna vattendrag har fått en spin off. Tillsammans med Österlens vattenråd har vi nu dragit igång projektet Vattenvård i sydost. Vi söker därför intresserade markägare. Hör av dig! Mer ingående information… Läs hela

Utvärdering av anlagda våtmarker i Örupsåns avrinningsområde
22 juli 2021 - Utvärdering av anlagda våtmarker i Örupsåns avrinningsområde

Nu kan du ladda ned Emil Widéns, Lunds tekniska högskola, masteruppsats om hur de anlagda våtmarkerna i Örupsåns avrinningsområde har påverkat vattenkvaliteten i ån. Sammanfattningen från rapporten Jordbruksmarken i Sverige är en stor anledning till… Läs hela

Nybroån, Kabusaån och Tyge å 2020
7 juni 2021 - Rapport från recipientkontrollen 2020

Sammanfattning På uppdrag av Vattenrådet för Nybroån, Kabusaån och Tygeån utför SGS Analytics Sweden AB provtagning i Nybroån (i Ystads och Tomelillas kommun). Ystads kommun ansvarar för prov-tagningen av Kabusaån och Tygeån. I vattenrådet ingår… Läs hela

Senaste

Utvärdering av anlagda våtmarker i Örupsåns avrinningsområde
Rapporten: 22 juli 2021 - Utvärdering av anlagda våtmarker i Örupsåns avrinningsområde

Nu kan du ladda ned Emil Widéns, Lunds tekniska högskola, masteruppsats om hur de anlagda våtmarkerna i Örupsåns avrinningsområde har påverkat vattenkvaliteten i ån. Sammanfattningen från rapporten Jordbruksmarken i Sverige är en stor anledning till… Läs hela

Från Vattenmyndigheten: 2023-06-02
Välkommen till Vattendagar i Norr

Konferensen, Vattendagar i Norr den 6-7 september i Storuman, sätter fokus på lokala fysiska åtgärder i biflöden till vattenkraftspåverkade älvar.

Medlemmar