Kabusaån
Kabusaån ingår i Södra Östersjöns vattendistrikt. Ån rinner genom delar av Simrishamn och Ystads kommun och mynnar till Östersjön strax öster om Nybrostrand. Det totala avrinningsområdet är runt 139 km2 där huvudfåran är 4,4 km lång. Inklusive biflöden har vattendraget en total längd på över 50 km. På vägen mot havet är Kabusaån omgiven av framförallt åkrar och betesmark samt mindre tätorter. Tidigare ingick en sjö i avrinningsområdet, Hammarsjön, samt ett stort våtmarksområde. Hammars ränna utgörs idag av ett lugnflytande dike i hela sin sträckning.
I Kabusaån förekommer havsvandrande öring tack vare det strömmande vattnet. Grus och stenigt material samt finare material som sand och silt är den begränsande faktor för storleken av fiskpopulationen då det behövs som lekplats för fisken. Förutom öring har även påträffats abborre, gädda, mört, id, sarv, småspigg, ål, nejonöga och signalkräfta i Kabusaån samt dess biflöden.
Kabusaån har under en lång tid varit kraftigt förorenad men under de senaste 40 år har vattenkvalitén förbättrats betydligt. Intensivt jordbruk, enskilda avlopp och avsaknad av funktionella skyddszoner på delar av sträckan leder dock fortfarande till övergödda vattenmiljöer.
Kabusaån är i större delar föremål för diknings- och rensningsverksamhet. Syftet med dikning är att avvattna odlingsbar mark där vattnet leds bort till havet snabbt vid höga flöden. Det medför att vattendragets självrenande förmåga minskar men även åns vattenhushållande funktion i hela avrinningsområdet. För att förhindra att lerpartiklar, näringsämnen och bekämpningsmedel läcker till ån kan fler funktionella skyddszoner anläggas längs delar av Kabusaån samt dess biflöden.
Busk- och trädbevuxna zoner längs ån skuggar vattnet vilket minskar risken för igenväxning och bidrar till en jämnare vattentemperatur och bättre syreförhållanden. Träden är också viktiga genom att rötterna stabiliserar åkanten samt bidrar med död ved som ger både skydd och föda till vattenlevande organismer. Den döda veden bidrar även till varierade strömförhållande.
Kabusa- och Skönadals Fiskevårdsförening
I avrinningsområdet av Kabusaån bildades en lokal förening för att jobba med biotop- och fiskevård i vattendraget. Sedan 1961 genomför Kabusa- och Skönadals Fiskevårdsförening insatser för vattenmiljöerna i Kabusaån.
Senaste status enligt EU:s ramdirektiv för vatten
Ekologisk status: | Måttlig | ||
Kemisk status: | Uppnår ej god | ||
Kabusaån har klassats till att ha måttlig ekologisk status. Läs mer ingående om statusklassning på VISS. |