Fiskare vid Nybroån. Foto: Ronnie Gustavsson Fiskare vid Nybroån. Foto: Ronnie Gustavsson

Nybroån

Med Nybroån från källorna till havet

Kyrkor, byar, kvarnar och fabriker kanta dess väg mot havet, visande vad ån betytt och betyder för de bygder dess källor genomströmmar. (ur YA 1947)

Nybroån är sydkustens största vattendrag och en av Sveriges mest produktiva åar gällande havsvandrande öring. Nybroån är ett vattendrag med många namn från källorna till havet. Högst uppe i systemet är källflödena Trydeån och Fyleån som rinner ihop mellan Ystads och Tomelilla kommun. Fyleån övergår till Nybroån först när Örupsån flyter samman med huvudfåran och mynnar sedan till Östersjön vid badorten Nybrostrand. Det totala avrinningsområdet är runt 316 km² där huvudfåran är 10 km lång. Inklusive biflöden har vattendraget en total längd på över 40 km.

Fyleån rinner genom Fyledalen där områdets enda skogsområde ligger. Delsträckor av Fyleån blev restaurerade mellan 2012 och 2016 inom ett LIFE-projekt. Syftet med projektet UC4LIFE var att förbättra vattenmiljöerna för bland annat målarmussla. Unio crassus, den tjockskaliga målarmusslan, är Sveriges mest hotade sötvattenmussla och fanns en gång i tiden i vattendraget.

Fiskarterna som förekommer i Nybroån är förutom öring även abborre, gädda och regnbåge. I Nybroån har under lång tid fiskats från havet och upp längs med en ca två kilometer lång sträcka. Redan 1949 bildades en lokal förening för att jobba med biotop- och fiskevård samt förvaltning av fisket i Nybroån. Ystadortens fiskevårds- och sportfiskeförening har sedan dess genomfört insatser för vattendraget.

5 km från Nybroåns mynning, vid det numera nedlagda sockerbruket, fanns en dammbyggnad som sträckte sig tvärs över Nybroån. 2012 bestämdes det för att den skulle rivas då dammen inte längre var nödvändig. För att underlätta vandringen av fisk finns nu en självreglerande dammbyggnad inklusive fiskväg samt en ny kontrollstation. Med hjälp av den så kallade fiskräknaren är det möjligt att ha en bra och säkert kontroll på uppströms och nedströms vandrande öring under sin lek.

Nybroåns fiskräknare

Fiskräknaren i Nybroån är placerad vid det numera nedlagda sockerbruket i Köpingebro ca 5 km från Nybroåns mynning i havet. Här kan du följa räkningen i realtid.

Senaste status enligt EU:s ramdirektiv för vatten

Ekologisk status: Måttlig
Kemisk status: Uppnår ej god
Nybroån har klassats till att ha måttlig ekologisk status. Läs mer ingående om statusklassning på VISS.

Nyheter från vattenrådet

Nybroån, Kabusaån och Tygeån 2022
29 augusti 2023 - Årsrapport från recipientkontrollen 2022

Sammanfattning På uppdrag av Vattenrådet för Nybroån, Kabusaån och Tygeån utför SGS Analytics Sweden AB provtagning i Nybroån (i Ystads och Tomelillas kommun). Ystads kommun ansvarar för provtagningen av Kabusaån och Tygeån. I vattenrådet ingår… Läs hela

Våtmark i Torup
2 februari 2022 - Markägare, se hit: Vattenvård i sydost

Vårt tidigare projekt Österlens sköna vattendrag har fått en spin off. Tillsammans med Österlens vattenråd har vi nu dragit igång projektet Vattenvård i sydost. Vi söker därför intresserade markägare. Hör av dig! Mer ingående information… Läs hela

Utvärdering av anlagda våtmarker i Örupsåns avrinningsområde
22 juli 2021 - Utvärdering av anlagda våtmarker i Örupsåns avrinningsområde

Nu kan du ladda ned Emil Widéns, Lunds tekniska högskola, masteruppsats om hur de anlagda våtmarkerna i Örupsåns avrinningsområde har påverkat vattenkvaliteten i ån. Sammanfattningen från rapporten Jordbruksmarken i Sverige är en stor anledning till… Läs hela

Senaste

Nybroån, Kabusaån och Tygeån 2022
Rapporten: 29 augusti 2023 - Årsrapport från recipientkontrollen 2022

Sammanfattning På uppdrag av Vattenrådet för Nybroån, Kabusaån och Tygeån utför SGS Analytics Sweden AB provtagning i Nybroån (i Ystads och Tomelillas kommun). Ystads kommun ansvarar för provtagningen av Kabusaån och Tygeån. I vattenrådet ingår… Läs hela